perjantai 27. maaliskuuta 2020

Kansallispuvun hameen pesu

Viimein sain aikaiseksi ja uskaltauduin Sojan video-ohjeen mukaisesti pesemään hamekankaan. Kaikkinensa hommaan taisi mennä suunnilleen tunti tarvikkeiden keräilystä kuivumaan levittämiseen.

Vauvan amme hameen pesua varten, suolaa sekä etikkaa jotta värit eivät leviäisi, juuri keitettyä kuumaa vettä kattilassa suolan liotusta varten, lusikka sekoittamiseen, mitta, sieni, värinimuliinoja ja hellävarainen nestemäinen MPD-pesuaine.

Kangas pesuveteen. Hetki menee, että villa alkaa imeä vettä.

Sienellä painelua..

Väriä ja likaa alkaa irrota. Huomaa vaaleanpunaiseksi muuttunut värinkerääjäliina..

Kun tuntui, että kaikki lika oli irronnut ja joka puolelta sienellä paineltu, niin puristelin  pesuveden mahdollisimman hyvin pois. Kangasta ei saa kiertää.

Samanlämpöiseen haaleaan huuhteluveteen värinimuliinojen kanssa..

Kolmanteen huuhteluveteen lisäsin etikkalorauksen.

Sitten huolellinen vesien puristelu ja kosteuden painelu pyyhkeisiin. Tässä toisen pyyhkeen sisällä.

Lopuksi oioin kankaan pesuhuoneen lattialle lakanan päälle kuivumaan. Ainakaan en löytänyt enää hameessa olleita tahroja, joten luulisin, että ne lähtivät pesussa :)

Seuraavaksi pitäisi ommella helma sekä vyötärökaitale laskostuksen jälkeen kunhan tuo on kuivunut ja silitetty. Langaksi tilasin Jatan aitasta pellavaista nypläyslankaa Bockens 35/2 valkaisematonta. Puseroa varten Pella 70 puolivalkaistua. Toivon pärjääväni tavallisilla silmäneuloilla. Katsotaan onnistuuko.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti